Lucrez ca freelancer de ceva timp deja si am avut ocazia sa evaluez si sa asist mai multe tipuri de business-uri: de la stadiul de idee sau deja cu traditie pe piata, concluzia a fost mereu aceasi: cand stii foarte clar cu cine vorbesti economisesti bani si timp, iar business-ul tau are din start peste 60% sanse de reusita!
Antreprenorul si comunicarea
Mentalitatea antreprenorului roman este una geniala! 80% din oamenii pe care ii cunosc pornesc cu ideea ca ei oricum stiu sa le faca pe toate, doar ca n-au timp si de aceea angajeaza pe x si pe y. In ultima perioada oamenii au inceput sa inteleaga care e treaba cu business plan-ul si cu analiza pietei in care iti desfasori activitatea ca si business si asta e un lucru mare! Sper sa apuna definitiv vremurile in care X are 100.000 de investit de la mama si de la tata si baga 80% din bani in amenjare si restul in personal si strategia de comunicare. Inca astept vremurile in care oamenii vor fi constienti de timpul de maturizare al unui business in functie de domeniul de activitate. Antreprenorul roman va investi 5% din buget-ul unui business in comunicare. Spun buget la general pt n-am intalnit pe cineva care sa aiba 100.000 de euro de investit si sa investeasca in primul an doar 60.000 ca restul sa fie rezerva pentru urmatorul an in cazul in care domeniul ales este unul care se dezvolta mai lent si piata este la saturatie.
Fraza pe care o urasc cel mai mult pe lume este: trebuie sa taiem din bugetul de promovare pentru ca avem cheltuieli prea mari si nu fac bani.. asta dupa ce un business are maxim 8 luni de cand e pe piata :)) Care profit? Care bani? da cheltuieli mari, dar si venituri mai mari.. nu cat sa acopere investitita si cheltuielile lunare pentru ca nu a existat un plan de business gandit corect 🙂
Inainte de a te apuca de un business trebuie sa analizezi:
- Piata de desfacere: concurenta, care este zona potrivita pentru tine daca ai nevoie de spatiu fizic, pretul mediu pentru un produs ca al tau
- Personalul- minimum cu care poti incepe, maximum de care ai nevoie pt o locatie care functioneaza la capacitate maxima, fidelizarea personalului cu care incepi. A, inainte de angaja un om intr o pozitie cheie testeaza-l!!! O sa te coste enorm sa angajezi doar dupa reputatie, s-ar putea sa nu va potriviti si cu totii stim ca un divort e al naibii de scump 🙂
- Cel mai important lucru: cu cine vorbesti! Cum arata clientul tau? cat de comod e? ce valori are? ce obiceiuri are? si cel mai important, pentru ce produs/serviciu vrei sa fii cunoscut si iubit de catre clientii tai?
- nu cere sfaturi de business la prieteni! Ok, poate ca e deja au un business de succes, dar daca fac acelasi lucru ca tine, atunci ei iti sunt concurenta si ce rost are sa copiezi ceva ce exista deja? Daca au business in alt domeniu, nu inseamna ca stiu sa faca business si in domeniul tau! Apeleaza la specialisti. Nu e despre ce ne place noua, e despre ce prefera consumatorul din nisa ta!
Dupa ce ti-ai dat seama de lucrurile astea poti sa te apuci de business. Ia un consultant de business pt business plan si eficientizarea costurilor de implementare a business-ului, un arhitect daca planul include o locatie fizica- un arhitect va stii sa-ti livreze mult mai eficient o propunere cand va stii si el cui i e adreseaza business-ul tau, o echipa de HR care sa-ti gaseasca angajatii potriviti si pune-i pe toti la masa cu omul tau de comunicare. Garantez ca vei salva 50% din investitia pe care voiai sa o faci 🙂 Cand iti gasesti nisa, iti definesti mult mai clar si produsul, si cel mai smart, vei stii sa derivezi corect produsele adiacente pt targetul secundar. Un business va vorbi intotdeauna cu doua categorii de oameni: nisa si targetul secundar.
Orice business care spune ca se adreseaza tuturor greseste. Acest “toata lumea” este de fapt o generalizare a unui target secundar. Nici macar Carefour nu vorbeste cu “toata lumea” 🙂
“If I only had two dollars left I would spend one dollar on PR.” Bill Gates
Arta de a transmite emotie
Pentru un domeniu care se ocupa cu managementul reputatiei PR-ul are o reputatie foarte proasta la noi in tara, in special in domeniul HORECA. Colaborarea cu un PR este ca o casnicie: trebuie sa gasesti partenerul potrivit ca sa fie de succes 🙂 Un brand manager intelege atat munca unui PR, unui marketer cat si a unui expert in social media. Toate domeniile sunt conectate intre ele si trebuie sa aiba unitate in mesaj ca sa transforme un business intr-un brand. Brandu-rile nu se nasc, ele se construiesc cu multa munca si in timp.
Concluzia?
Investeste 2 ore intr-o sedinta/intalnire cu un consultant de comunicare, cu un brand strategist, cu un PR. Te va ajuta sa oferi din prima clipa o imagine clara asupra a ceea ce esti si ce vrei sa vinzi, pentru ca la final de zi cu totii vindem ceva.. chiar si eu acum, prin acest articol. Iti garantez ca omul potrivit te va scuti de achizitii si investitii fara sens 🙂 Nu trebuie sa ai deja fizic business-ul ca sa vorbesti cu un om de comunicare, mergi la el in stadiul de idee si in acest fel vei avea ocazia sa-ti imbunatatesti sau ajustezi planul.Nu sunt expert in business, dar iti pot spune clar care iti e targetul si care sunt elementele care il emotioneaza! Be smart, not just adventurous!